• Bollsta skrotaffär

  Återvinner all typ av metallskrot

 • Bollsta skrotaffär

  Köper och säljer till aktuella priser

 • Bollsta skrotaffär

  Återvinner all metall utom hela bilar

Bollsta skrotaffär AB

- Välkommen

Kontakta Oss
Bollsta Skrotaffär bildades redan 1946. Affärerna bestod då av att samla in järn, koppar, metall, aluminium, bly tegel, rågummi, stickylle, lump, tomflaskor och krossat glas. Bröderna Gösta och Gunnar Sjölander bildade företaget och transporterna av materialet utfördes på var sin paketcykel, som faktiskt än i dag finns bevarade. Efter något år köptes en Fargo lastbil in med tre meters flak och utan tipp.

Idag ser det lite annorlunda ut på BollstaSkroten (Bollsta skrotaffär).

Max Sjölander, som idag äger skroten tillsammans med sin far Owe Sjölander har fullt upp med inhämtning och utlämning av containers i området från Sundsvall, Sandviken och Kramfors. Därefter ska godset sorteras och förvaras, tills priset för respektive material är bra för försäljning.

Metaller
Klassindelningen av metalliska material följer till stor del den som återfinns i SS-EN- standarden. Denna baseras i princip enbart på materialets kemiska sammansättning men grupperingar av legeringar med vissa gemensamma egenskaper förekommer för t ex lättmetaller och mjukmetaller.

Stål
Stål, som är den största underklassen till metaller, indelas ofta efter legeringsinnehåll. För val av material är emellertid en indelning baserad på användningsområde mera lämplig. Denna indelning återfinns också i SS-EN- standarder. Material utvecklas vanligtvis för att erhålla egenskaper som passar specifika tillämpningar och genom denna indelning får därför materialen i samma klass många egenskaper som är gemensamma.

Som ädel metall räknas i Sverige enligt lagen 1999:779 ämnena:

Guld, Silver, Platina och Koppar


 • Vi återvinner följande material
 • Owe Sjölander (historien)
 • Övrigt
 • Material och typer av skrot

  Vi återvinner all typ av metallskrot förutom hela bilar.

  Owe Sjölander "skrotar på" 

  "Hur länge ska du hålla på" är en fråga som Owe Sjölander får emellanåt.

  - Då känner man sig som nittio, säger 70-åringen skrattande. Då svarar jag att jag håller på till åttioårsdagen, sedan blir det ett sabbatsår och sen får man se.

  Men faktum är att Owe Sjölander har "hållit på” länge. Hela S7 år har han jobbat på Bollsta Skrotaffär AB, ett företag som är inriktat på industririvningar och hanterar järn- och metallskrot. Företaget ligger på Herrgårdsvägen i Kramfors och merparten av jobben kommer från Sundsvallstrakten. Stena Metall, ledande i Norden inom återvinning och miljöservice, är en av de som skrothandlare Sjölander har mycket kontakter med.

  - Min far startade företaget i Bollsta tillsammans med en bror i mitten av 1940-talet. Pappa köpte Åströms skrotaffär 1969 och då flyttade vi till Kramfors. Nu ska vi se till att Bollsta Skrot drivs vidare som familjeföretag. Det är sextiofyra år sedan företaget grundades och nu har tredje generationen i form av Owes son Max tagit vid efter sina företrädare.

  - Jag gillar att sova på morgonen och har lovat mig själv att inte börja förrän halv nio

  - Men sen håller jag på till sex på kvällen, säger Owe Sjölander.

  Hur har arbetet förändrats på drygt femtio år?

  - Vi har skaffat oss maskiner som tuggar sönder skrotet och har magnetplattor som suger upp muttrar och skruvar exempelvis. Förr plockade man för hand. Vi klipper till 75 procent och slipper dra i oss gas och rök när man skär. Då var det horribelt. Det har blivit Iättsammare, men så har det ju blivit överhuvudtaget på många jobb.

  Har du alltid jobbat med skrot?

  - Nej, jag var Iättmatros en kortare tid, men det var inget vidare. Inget för mig. På den tiden fanns inga tvättmaskiner heller och man ñck tvätta kläderna i en pyts. Jag ville nog hem, säger han och kom tillbaka till Ådalen efter sin korta sejour till sjöss. Sedan 1980 bor Owe Sjölander och Maud, hans sambo sedan 40 år, i Berg, Nyland. Under många år bodde paret också i Sundsvall, varför det blev många mils pendlande. Nu har Maud och Owe åter vänt blickarna mot Sundsvall och söker lägenhet där. I Sundsvalls kommun finns också fritidsoasen och stugorna i Myckeläng på Tynderö. Hemma i Berg har Owe "kojan i skogen", där löser han världsproblemen med sina kompisar och dricker tekask. Här samsas både män och kvinnor. Kojan är ursprungligen en rastkoja som Owe byggt om och hälften är bastu. Även barnbarnen älskar kojlivet och frågar ofta "Ska vi dit på lördag." Ispjäxdanstryckare är också vanligt förekommande under vinterhalvåret.

  - Vi gör en stockbrasa, jag har stampat till ett hårt underlag, bildörren öppnas och så spelas Dean Martin, Frank Sinatra och Leonard Cohen, berättar Owe som vet hur man tar tillvara det där lilla extra i livet.

  Om oss

  Idag är vi 3st anställda på Bollsta Skrotaffär.

  Vi köper och säljer metallskrot till dagspriser...


  • E-post
   maxskrot@gmail.com
    
  • Telefon 
   0612-105 06
    
  • Besöksadress
  • Bollsta Skrotaffär AB
  • Herrgårdsvägen
  • 872 31 Kramfors
    
  • Postadress 
  • Bollsta Skrotaffär AB
   Box 6 
  • 872 21 Kramfors

   Hemsida
   www.bollstaskroten.se